Afstandsverkopen (particulieren binnen EU)

Afstandsverkopen vanaf 1 juli 2021 

Per 1 juli 2021 veranderen de regels met betrekking tot de afstandsverkopen binnen Europa. Verzorg je dienstverlening of lever je goederen aan particulieren/consumenten in andere EU-landen, dan moet je: 

– Het btw-tarief toepassen dat geldt in het land van die consument. 
– De btw afdragen aan de Nederlandse Belastingdienst, waarna de Belastingdienst vervolgens de afdracht naar de andere EU-landen verzorgt.  

Zie voor meer informatie ons document ‘Btw regeling afstandsverkopen’. 
Op de website van de Belastingdienst kunt u de volledige informatie terugvinden. 

 Benodigde instellingen in iMUIS Online/KING Finance/KING Accountancy

Afstandsverkopen voorbereiden


TABEL BASIS FINANCIEEL

  • Vink de optie “Voor de afstandsverkopen van de OneStopShop gebruik maken” aan, om in de administratie instellingen voor afstandsverkopen te kunnen maken.
    NB De OneStopShop is een onderdeel van de Belastingdienst (zie ons document ‘Btw regeling afstandsverkopen’).

TABEL GROOTBOEK

  1. Maak in de tabel Grootboek een aparte debiteuren-sluitrekening aan voor particulieren binnen EU. Deze sluitrekening wordt gekoppeld in de nieuw aan te maken particuliere debiteuren binnen de EU.
    • Je kunt een bestaande debiteuren-sluitrekening kopiëren. Verzeker je ervan dat er geen voorkeurs btw-code in de kopie staat.
  2. Maak in de tabel Grootboek aparte btw-sluitrekeningen aan voor de btw afstandsverkopen. Een btw-sluitrekening wordt gekoppeld in de nieuw aan te maken btw-codes.
    • Je kunt naar eigen inzicht meer of minder btw sluitrekeningen voor btw afstandsverkopen aanmaken. Bijvoorbeeld een btw-sluitrekening per land waaraan je afstandsverkopen doet.

Btw percentages per land


TABEL BTW

  • Per land dient voor ieder percentage btw, dat op je facturen gebruikt wordt, een btw-code aangemaakt te worden.
  • Gebruik zoeksleutel en omschrijving om duidelijk aan te geven dat dit een btw-code voor particulieren buitenland is.
  • Vul alleen het veld “Percentage” in (veld %). De velden “Nieuw percentage” en “Ingang nieuw %” mogen leeg blijven.
  • Let op: Kies [Formuliergroep = Land]. In de tabel ‘BTW’ is een extra formuliergroep [Land] geïntroduceerd voor btw afstandsverkopen. Hiermee worden de btw-codes voor btw afstandsverkopen uitgesloten van de reguliere btw-aangifte.

TABEL LAND

  • In de tabel ‘Land’ dien je per land op te geven welke btw-codes voor btw afstandsverkopen gebruikt moeten worden. Bij een factuur voor een particuliere debiteur binnen EU worden dan deze btw-codes gebruikt in de boekingen.  Kan in één van de onderstaande velden geen btw-code gekozen worden, dan dient de btw-code eerst aangemaakt te worden aan in de tabel ‘BTW’.
Particuliere debiteuren binnen EU

 
TABEL DEBITEUR

  • In de tabel ‘Debiteur’ maak je de particulier aan en voorzie je deze van bovengenoemde sluitrekening. 
  • Let op! Debiteur = btw-plichtig
  • Door geen btw identificatienummer op te geven, wordt deze debiteur als particulier gezien.
Offertes / Verkooporders / Spitsfacturen / Boekingsregels invoeren

 

  • Bij de offerte en/of orderinvoer is de landcode van het verzendadres bepalend voor de btw-code. Dit in combinatie met de ‘btw-plichtig’ instelling bij de debiteur en het btw-tarief van het artikel. 
  • Bij de handmatige invoer van boekingen is de landcode van de debiteur bepalend voor welke btw-code wordt gehanteerd. Dit in combinatie met de ‘btw-plichtig’ instelling van de debiteur. 
Rapportage

 

  • Met het rapport Historische mutaties BTW kunnen de boekingen per formuliergroep afgedrukt worden. Kies bij de selecties voor formuliergroep “LD” om de btw afstandsverkopen boekingen bij elkaar af te drukken.
  • De belastingdienst komt in januari 2022 met een digitale aangiftemogelijkheid.
    Er komt een apart programma (via de Belastingdienst) waarmee de OSS aangifte kan worden samengesteld. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst.

Related Articles